Arkiv mned: oktober 2014

ER DU VOKSEN NÅR DU ER 18 ÅR?

21.10.2014 @ 11:16 i Blogg 14 kommentarer

Når man er 16 år så har man lov til å ha sex, man har lov til å bli gravid, og man har lov til å være en mamma. Man får da ansvar for et lite barn, et annet menneske som man skal oppdra å ta vare på. Noen får til og med barn før de er 16 år gammel, og får da selvfølgelig hjelp av sine foreldre med dette lille barnet, men ansvaret ligger på den som fikk barnet. Så du kan altså få et barn i en alder av 16 år, det er du "voksen" nok til, men å kjøre en bil må du være 18 år for å gjøre, og kjøpe alkohol og tobakk må du også være 18 år for. 

Burde det ikke egentlig være motsatt i så tilfelle? At du kan kjøre bil, drikke å røyke/snuse når du er 16, og få barn når du er 18? Eller eventuelt hatt samme aldersgrense på alt? Du kommer inn på en butikk som 16 åring med din sønn eller datter, du er en mor, men du kan ikke kjøpe din egen snus (hvis du snuser). Det henger liksom ikke på greip i det hele tatt!

Når du så blir 18 år gammel så har du både lov til å være forelder, kjøre bil, og kjøpe alkohol og tobakk. Nå er du endelig voksen å kan gjøre som du vil (så lenge du følger loven så klart). Du kan være ute hele natten, drikke deg dritings hver dag om du vil, kjøre fra hjemplassen til hvor som helst uten å be dine foreldre om lov til det. Når du er 18 kan du endelig skrive under på alle typer papirer alene uten en verges underskrift sammen med din. Du er nå endelig "fri".

Men vent litt. Du er nå 18 år, voksen å kan gjøre nesten som du vil. For å kjøpe sprit må du faktisk være 20 år gammel. Du må gjerne bli sørpe dritings på øl, vin, cider etc. Men spriten kan du glemme fram til du er 20 år. Du er altså voksen, men ikke helt voksen allikevel.
Forresten så har de fleste uteplassene 20 års aldersgrense pga spritsalg (I Bodøs tilfelle så er alle uteplassene herretter 20 års aldersgrense pga spritsalg). Du er altså voksen å endelig kan gå ut på byen, men ikke helt voksen allikevel siden uteplassene ikke slipper deg inn.

Burde ikke i så tilfelle voksengrensen og spritgrensen være den samme? Enten er du voksen når du er 18 år gammel, ellers så er du det ikke. Men hvis du faktisk  er voksen når du er 18 år gammel, så bør du vel få velge selv om du vil kjøpe å drikke sprit? Å hvis du selv får velge så bør du jo også få tilgang til uteplassene som per i dag er 20 års aldersgrense også. Å på denne måten så har alle voksne et tilbud om å få dra ut å kose seg i helgene.

jeg husker hva jeg gledet meg til før jeg ble 18 år gammel. Jeg gledet meg til at jeg kunne dra på butikken å kjøpe min egen røyk, og slutte å være avhengig av andre for å få røyken min. Jeg gledet meg til at jeg var gammel nok til å kunne få førerkort å kjøre bil. Men mest av alt gledet jeg meg til å endelig være voksen nok til å kunne dra ut i helgene. Ut å drikke, feste å ha det gøy. Da jeg ble 18 år så var det 1-2 uteplasser med 18 års aldersgrense, så jeg hadde jo en plass å dra til også når jeg gikk ut på byen. Så det var helt greit å bli 18 år da jeg ble det.

Men jeg leste på an.no om at den eneste plassen med 18 års aldersgrense som er åpen hver kveld skal bli 20 års grense nå. Det betyr at dagens 18-19 åringer ikke lengre har et tilbud i helgene i Bodø. De kan jo så klart kjøpe øl osv. å ha sine fester hjemme, men i de aller fleste nabolag skal det vel være stille klokken 11 på kvelden, senest klokken 12. Å da er jo litt av vitsen borte siden det er alt for tidlig  avslutte.

Å jeg personlig ser helt ærlig ikke forskjellen på å drikke seg dritings på øl eller sprit. Å jeg ser iallefall ikke forskjellen på en 18 åring som er full på sprit enn en 20 åring som er full på sprit. Å hvor full kan man egentlig bli på en drink på en uteplass uansett når det er regler på hvor mye sprit de har lov å mikse i drinkene?

Nå må det vel være på tide at staten å regelverket bestemmer seg for hva de mener voksen er. Enten er man voksen når man er 16, når man er 18 eller når man er 20 år gammel. Å for alkoholregelen så bør det være samme aldersgrense på alt av alkohol slik at alle som har lov å drikke alkohol får de samme tilbudene ute på byen!

Dagens lille utblåsning. Huttetuu

ÅRETS JULEKALENDER PÅ NRK

18.10.2014 @ 11:55 i Blogg 2 kommentarer

Jul på Månetoppen

Vi er enda bare i Oktober, så det er enda for tidlig å tenke for mye på julen.
Men du a meg som jeg gleder meg til Desember kommer med jul på Månetoppen.
Da skal det bli tv kos sammen med barna hver eneste dag imellom 18:00-18:30

Gleder du deg til advent, til snø som daler utenfor vinduet mens det er tent levende lys inne? Å selvfølgelig jul på Månetoppen på tv hver eneste dag fra 1. Desember til 24. Desember.

Huttetuu

SKJERP DERE SPAREBANKEN

18.10.2014 @ 11:04 i Blogg 0 kommentarer

 

Jeg har alltid vert veldig fornøyd med Sparebanken. Faktisk så har jeg anbefalt denne banken til alle jeg har snakket med.
Men tidligere denne uken så ble jeg faktisk sjokkert over en ting. Dimitris å jeg dro dit for å ordne Dimitris konto i denne fantastiske banken. Han hadde med seg pass, jobbkontrakt og det nye Norske personnummeret sitt. Damen i banken nektet han å få opprettet en konto fordi at han ikke hadde oppholdstillatelse eller arbeids tillatelse.

Kjære Sparebanken

Som jeg så fint forklarte denne dama i banken hos dere. Dimitris ville ikke hatt et Norsk personnummer hvis han ikke hadde hatt lov å bo og jobbe i landet! Prosessen for å få et personnummer kan være lang, noe det også var for Dimitris. Over 2 år tok det faktisk før han endelig fikk seg det personnummeret.

Dere skjønner det at EU borgere trenger ikke oppholdstillatelse for å bo og jobbe i Norge. For det har nemlig alle EU borgere lov til. Når de kommer inn til landet så kan de dra på nav å søke om et D-nummer (noe Dimitris fikk først etter 1 år fordi at vi ikke var opplyst tidligere om at han kunne få det med en gang). Med D-nummer så kan de stå som arbeidssøker på nav sine sider. Når de så får seg en jobb så kan de ta med seg D-nummeret og arbeidskontrakt for å få opprettet en bank slik at de kan få utbetalt lønnen sin. Men ikke hos dere, for dere krever arbeidstillatelse. Første gangen Dimitris kom til dere for å få en konto tidligere i år så fikk han så klart samme beskjeden om at han måtte få en oppholdstillatelse, men dette fikk han ikke da han dro til UDI fordi at EU borgere ikke trenger dette.

Hvordan kan man så få et Norsk personnummer da? For dette er nemlig ikke like lett som det er å få seg et D-nummer.
Man må ha registreringen hos politiet som man først får når man han jobbet i Norge i mer enn 3 måneder, eller har en kontrakt på mer enn 3 måneder. Derretter må man søke fra skatteetaten om personnummer. Å forresten, i forskjell fra registreringen hos politiet på 3 måneder så må man ha jobbet i Norge i 6 måneder eller ha en kontrakt på 6 måneder for å kunne få et Norsk personnummer.

Med andre ord kjære sparebanken så er det vel innlysende at man har arbeids og oppholdstillatelse når man har et Norsk personnummer?
Jeg hadde skjønt dere bedre hvis det var snakk om D-nummer, men Norsk personnummer da?!

Dimitris har siden Januar hatt konto hos Nordea siden dere ikke gav han konto i Januar. Men siden jeg har Sparebanken å hele tiden har vert veldig fornøyd med dere, så ville Dimitris også få byttet til Sparebanken. Så tanken hans var å slette kontoen sin hos Nordea når han bytter. Så istede for å dra til Nordea med sitt nye Norske personnummer så dro han direkte til dere. Men siden dere ikke ville gi han konto uten arbeids og oppholdstillatelse så måtte han dra til Nordea med det Norske personnummeret for å få det registrert på sin bank ID, for så å opprette konto hos dere på nett, også man han komme til dere senere å få ordnet seg bankkort. Å alt dette kunne vert ordnet på max en halvtime da vi var i banken hos dere, men i stede ble det ekstrajobb for oss.

Nå har Dimitris kontoen sin hos dere, så alt er flott sånn sett (hvis det ikke blir mere tull når vi kommer for å ordne bankkort også).
Men dere bør sette dere inn i hva det vil si å ha et Norsk personnummer. Det er ikke noe hvem som helst kan få seg skjønner dere. Så neste gang noen kommer med et Norsk personnummer så bør dere vite å skjønne at det også betyr at personen har arbeids og oppholdstillatelse!

Mvh Malin Lauritsen aka huttetuu 

LA OSS SE DE FATTIGE GÅ I GRAVEN!

17.10.2014 @ 13:37 i Blogg 3 kommentarer

Jeg har egentlig aldri vert interessert i politikk. Jeg var vel hele 23 år gammel før jeg for første gang brukte min stemmerett (uten at jeg husker helt sikkert). Hva er vitsen liksom? Politikerne bare lyver uansett, å man må nesten bare godta deres bestemmelser allikevel. Men da jeg bestemte meg for å bruke stemmeretten så var det fordi at jeg faktisk har lov å si noe. Når man allikevel ikke bruker stemmen sin så har man sagt fra seg det å kunne "klage"

Hver eneste gang det er valg så står politikerne framme å lover gull å grønne skoger hvis vi stemmer på de. Noen lover bedre skoler, noen lover bedre gammelhjem, noen lover ditt å noen lover datt. En ting har politikerne til felles (etter min mening). De lyver alle for å komme til toppen, å deretter gjør de som de vil!

 

Når skal det bli bedring i skolene? 


Enkelte skoler trenger å pusses opp, men skjer dette? Aspåsen barneskole i Bodø by for eksempel.. I mange år (om ikke alle år) har elever kviet seg for å gå på toalettet på skolen. Noen elever har fått for seg at det er skrømt på doene, men hvis skole doene hadde fått seg en oppussing for å gjøre doene mere "koselige" så tror jeg absolutt at det kunne blitt bedre for elevene, men dette har ikke skjedd. Faktisk så har ingen ting skjedd med problemet (så vidt jeg vet).

Å alle vet at en lang dag på skolen krever matpause. Hvorfor finnes det ikke kantiner på skolene? Kantiner som har mat servering. Til og med skolene i Hellas (som for øvrig er konkurs) har kantine på skolene for barna. Å der får barna kjøpt mat i pausene sine hvis de er sultne, ellers så kan de velge å ha med matpakke hjemmefra å spise det i kantinen. Men vi trenger ikke dra helt til Hellas for å finne dette. Sverige har også kantine på skolene med mat servering.

Min sønn brukte fra første skoledag å ha 2 brødskiver med seg på skolen. Helt i starten ba han om å få ha nugatti på skolematen, og jeg gav han det siden jeg selv var vandt til å få ha dette på skolematen da jeg var lita. Men jeg fikk fort beskjeden om at skolen ikke ville at ungene skulle ha nugatti. Selvfølgelig skjønte jeg godt hensikten å begynte å lage sunnere matpakke til gutten min. Men den svette osten, krympede salamien å den missfargede leverposteien var noe gutten min ikke ville ha på maten, så han begynte å komme hjem med matboksen like full som dra han dro til skolen. Jeg klandrer han ikke heller, for jeg selv liker heller ikke mat som har ligget noen timer i en boks. Så nå ber han om bare 1 skive med baconost med seg på skolen. Han klarer å "presse" det i seg, men ikke mer. Men 1 brødskive er da ikke nok for en gutt på 9 år å spise til lunch? Han er jo skrubbsulten når han kommer hjem fra skolen å går til "angrep" på kjøkkenet med en gang han kommer hjem.

"Uten mat å drikke, duger helten ikke"
Jeg er helt overbevist om at konsentrasjon å også humør osv. hadde forbedret seg om skolen hadde hatt kantine med matservering av fersk mat hver dag til lunch. Barna våre er framtiden, de skal styre Norge når vi ikke er her mer. Så hvorfor ikke ta mer vare på dem å gi dem skikkelige dager på skole slik at de kan få seg skikkelige utdannelser osv.?

  Å hva med de eldre? Den eldre generasjonen som bygget landet opp til hva det er i dag.

På veldig mange sykehjem i Norges land ligger det gamle folk dag ut å dag inn og stirrer i en vegg. Sykehjemmene har ikke nok kapasitet til å kle dem opp og ta dem med ut på tur. Se å nyte solen litt, eller se barn springe i gatene. Men i stede må de nøye seg med det lyset de får inn igjennom vinduet på rommet sitt.

Min kjære farmor døde av kreft for noen år siden, å hennes siste 2-3 uker ble tilbrakt på sykehuset. Selvfølgelig kunne ikke hun dra ut, for hun var for syk til det. Hun mistet etter hvert både stemmen sin og styrken i kroppen sin, så hun lå bare langflat i sengen sin. Men 1-2 dager før hun døde så var jeg å min tante sammen på besøk hos henne, å vi hjalp henne til å sitte i sengen med bena på gulvet. Det smilet min bestemor gav da hun kunne kjenne gulv under beina igjen, er et smil jeg aldri kommer til å glemme.
Grunnen til at jeg nevner dette eksemplet er fordi at min bestemor ble så glad for gulv under beina etter bare 2-3 uker i senga. Tenk dere da en person som bor på sykehjem i flere år, hvor glad den personen ville blitt hvis det var personale til å kunne ta han/henne med ut 2-3 ganger i uken for å nyte frisk luft. Å dette er bare et eksempel av mange på hva som bør forbedres på disse sykehjemmene.

 

Norges regjering

Vi hadde regjerings skifte i 2013 etter at folket hadde talt.

Jeg er enda ikke helt inne på politikk å vet langt fra alt om politikken. Men jeg brukte stemmen min på det partiet jeg syntes hadde de beste "løgnene" som jeg selvfølgelig er naiv nok til å tro på før jeg bruker stemmen min. Men egentlig kan det vel være det samme hvem jeg stemmer på, for lovnadene blir ikke slik politikerne sa uansett. Å klageretten jeg får når jeg bruker stemmen min blir heller ikke hørt. Man må gjerne klage så mye man vil, men det forandrer jo ingen ting allikevel.

Kjære Erna. 

Kan du ikke fjerne barnetrygden helt. Den følger ikke økonomien allikevel, for den har stått på stedet hvil i mange år. Med 970 kr. måneden så har jeg ikke råd til å sende barna mine i barnehagen, jeg har ikke råd til å kjøpe barna mine både en vinterdress og vintersko når den første snøen faller, Jeg har ikke råd til å kjøpe barna mine fotballutstyr å betale aktiviteten når barna velger å starte på fotball osv. Hvorfor får vi egentlig barnetrygd? Mat, drikke, klær, sko, tak over hode etc. er jo noe jeg betaler med mine penger, og det er jo en selvfølge. Ekstra utgifter er en selvfølge når man får barn, å vi foreldre valgte jo selv å få denne ekstra utgiften. Så hva skal egentlig disse 970 kr. dekke opp for egentlig?
Hadde det ikke vert bedre å fjerne barnetrygden helt og heller hatt gratis barnehage og SFO for barna? Det hadde gitt både foreldre å barna så mye mer enn de 970 kr. i måneden. Min datter har gått i barnehagen siden hun var nesten 3 år gammel, og da min sønn begynte på skolen samme året å hadde lyst å starte på SFO måtte jeg si nei. For det ble faktisk for dyrt for meg å ha et barn i barnehage å et barn på SFO.

Å når vi snakker om barnehage. Vær sikker på at alle barnehager i landet har nok kapasitet til å ta vare på så mange barn som er i barnehagen. Det er mindre kult for en forelder å få vite at barnehagen har vert underbemannet å ikke hatt mulighet til å være ute å nyte godt vær visse dager fordi at det er enklere å holde kontroll på barna inne enn ute.

Å hva er greia med skattelette for de rike, og minus i trygd for uføre? Mye vil ha mer?
De rike har jo alt penger så det rekker, å mer enn det. Men de skal få det enda bedre (hvis det går an), mens de fattige som ikke har mulighet til å jobbe skal lide enda mer enn de alt gjør? Å hva er greia med å tukkle med barnetillegget for uføre? Skal barna være nødt til å lide fordi at foreldrene ikke har mulighet til å jobbe?
Jeg er ikke selv ufør, men er for øyeblikket under nav i programmet kvp. Jeg er snart ute i full jobb å gleder meg til det, men jeg tenker allikevel på de som er ufør.
Er de virkelig en så stor byrde for dette landet at de like gjerne bare kan gå å legge seg i grava først som sist? Trodde alle var like mye verd, spesielt i et land som Norge (verdens beste land å bo i).

Som jeg alt har skrevet 2 ganger i dette innlegget mitt. Jeg er ikke inne i dette med politikk, men en ting nå å da får jeg med meg allikevel. Jeg skjønner at man må gjøre en innsats for å ta vare på de svake i samfunnet. Å de svake i samfunnet er de unge, de gamle, og uføre. Vis at du bryr deg du som sitter med makta, som sitter på en høy stol å ser ned på alle andre, som har noe du skulle sagt. Jeg kan bruke stemmen min, men jeg blir ikke hørt. Det er forskjellen på meg å deg, du blir hørt med stemmen din, og du har et ansvar!

Malin Lauritsen aka Huttetuu 

 

NORSK PERSON NUMMER ENDELIG!!

13.10.2014 @ 12:33 i Blogg 12 kommentarer

Hei alle kjente å ukjente. Hvordan går det?

Jeg blogger ikke stort for tiden. Egentlig for at det ikke skjer så veldig mye om dagen. Dessuten så har jeg vert litt lite motivert også. Bloggen er snart 2 år gammel, lesertallet mitt var på over 100 lesere om dagen, men nå ligger det på rundt 20 om dagen. Så det ser i grunnen ikke ut som så mange finner det interessant å lese bloggen min lengre. Å med lite lesere så blir det jo ikke stort til kommentarer heller, å det er vel ingen hemmelighet i at kommentarer i ny å ned er koselig.

Uansett. over til noe helt annet siden jeg nå først blogger.
Etter å ha kjempet i 2 år så har vi endelig kommet i mål. Dimitris har nemmelig endelig fått seg Norsk person nummer. Han har jobbet nok på maxmat i år til at de kunne gi han det. Hvor flott er ikke det da? Så nå kan man endelig senke skuldrene å bare nyte det å være sammen uten bekymring for morgendagen.
Nå har Dimitris fast inntekt fram til jul iallefall, med stor mulighet til forlengelse.

Selv skal jeg ta eksamen 7. November. Også er jeg begynt å søke jobb også. Er jeg heldig så har jeg jobb innen slutten av Oktober, men hvis jeg ikke får den jobben jeg håper på så blir det full praksis igjennom nav fram til jeg får en fast kontrakt en eller annen plass. Nå smiler livet til oss å jeg føler meg lykkelig. Nå er det bare en ting vi mangler, å det er ny plass å bo, men hvis Dimitris er heldig å får fast kontrakt med maxmat, og jeg får meg jobb. Så er tanken å ta opp lån kanskje allerede til neste år for å kunne kjøpe egen bolig.

Har foresten fått sansen for å sminke å jåle meg litt... (HVA SKJER??!) så om noen har noen sminketips å komme med, så gjerne del dem med meg i kommentarfeltet. Bildet over er tatt da vi dro ut på byen for litt over en uke siden. Jeg brukte faktisk øredobber for første gang på mange år, men det ble bare den kvelden, for jeg reagerer fortsatt like dårlig på ørepynt. Ørene hovner opp å blir vonde, så det blir vist bare en skjelden gang ved spesielle annledninger jeg kan bruke slikt.

Huttetuu


 

Forsiden Om meg Fødselshistorie 1 Fødselshistorie 2 Facebook Kontakt meg

Malin Lauritsen

Malin Lauritsen 28, Bodø
Huttetuu@hotmail.com er min mailadresse hvis noen vil kontakte meg

Instagram

Søk

Widgets

hits